JOHN COFFEY

John Coffey föddes i Ohio 1852 och hade ingen märkbar defekt. Fram tills 1881 hade han varit en vältränad man som jobbade som barberare, men detta året började han alltså tappa vikt - han vägde så småningom ca 32 kg (hans längd var 170 cm). Han började inom freakshow i Chicago på the dime museum circit och "ställdes ut" som The Ohio Skeleton. Han hade inget direkt nummer utan stod oftast bara i bar överkropp, för att uppmärksamma de synliga revbenen medan chockerade människor gick förbi. Numret innehöll ingen direkt smak eller värdighet så Coffey ändrade akten till en mer classy uppvisning; han började klä sig i finare kostymer, som hade sytts tight för att passa och kunna visa upp hans extrema kropp. Han sågs snart som en riktig gentleman och snobb. Han började kallas The Skeleton Dude som var det shownamn han blev riktigt känd under.




1889 skrevs ett kontrakt till Barnum & Bailey Circus och Coffey deltog i en turné över Europa. Han blev extra uppmärksammad i London, där han sålde foton uppklädd och charmerande i en tillfixad mustasch. Bilderna sålde snabbt slut.

1905 råkade Coffey skada sig i ett fall som resulterade i begränsad rörlighet. Han tvingades dra sig tillbaka. Han försökte att övergå till att spå i händer och föreläste också inom ämnet men utan större framgång. Den drastiska förändringen av hans liv ledde till att han ökade i vikt. Och han kunde därigenom inte längre uppvisas som ett skelett.

John Coffey dog mest troligt som en fattighjon, en uppenbar ironi från hans porträtterade gentlemans nummer.  Hans berömmelse banade i alla fall väg för många kommande "living skelettons" och det var flera som härmade Coffeys akt genom att vara gestaltade som fina gentlemän.

No comments:

Post a Comment